Tam, gdzie rosną poziomki
W przyrodzie już lato. Większość roślin wydała kwiaty i teraz czekamy na nasiona. Na obrzeżach lasów i w prześwietlonych drzewostanach pojawiły się m.in. poziomki.
Wszyscy doskonale znają te aromatyczne zwiastuny najcieplejszej pory roku. Pomimo, że rosnące na dziko egzemplarze nie owocują tak obficie jak ich hodowlani pobratymcy, smak ich owoców przewyższa wszystkie odmiany spotykane w uprawie. Są także cennym źródłem witamin (C, A, B1, B2, B6, E, H, PP) oraz soli mineralnych (wapnia, fosforu, kobaltu i żelaza). Już garść tych delicji zaspokaja dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminę C.
Poziomki rosnące w naturalnym środowisku są również surowcem zielarskim. Napar z ich liści jest stosowany w leczeniu biegunki, zaburzeń przemiany materii, ma działanie moczopędne i ściągające. Owoce bywają używane w rekonwalescencji po przebytej żółtaczce. Przypisuje się im właściwości chłodzące, dlatego zaleca się je w stanach podgorączkowych oraz jako okłady na poparzenia słoneczne.
Świeże owoce oraz przetwory z nich są polecane jako środek witaminowo-odżywczy w chorobach serca, miażdżycy, niewydolności krążenia, a nawet cukrzycy.
Maseczka z poziomek bywa stosowana do wybielania piegów, a w połączeniu z innymi składnikami (np. miodem) może być stosowana do odżywiania cery suchej. Niestety jest też druga strona medalu – poziomki mogą uczulać, dlatego alergicy powinni zachować ostrożność przy korzystaniu z tych darów lasu.
Czerpmy zatem pełnymi garściami z dobrodziejstw leśnej apteki, tym bardziej, że w tym przypadku są one wyjątkowo smaczne. Owoce zebrane w ogrodzie nie przyniosą takich efektów jak te z naturalnych stanowisk, ponieważ odmiany hodowlane utraciły właściwości lecznicze.
Warto pamiętać, że każdy może zbierać owoce runa leśnego na własne potrzeby, nie wolno jednak niszczyć roślin.
Czy wiesz, że:
- owoce poziomek zawierają karotenoidy, kwasy organiczne, które regenerują i wspomagają oczyszczanie organizmu oraz wzmacniają działanie układu odpornościowego. Z kolei liście bogate są w bakteriobójcze garbniki i flawonoidy;
- przed spożyciem poziomek z lasu należy koniecznie je umyć. Kiedy jesteśmy w terenie wystarczy przepłukanie wodą mineralną, którą zawsze mamy przy sobie. Jedzenie nieopłukanych owoców leśnych może skończyć się bardzo przykrą chorobą, zwaną bąblowicą, którą wywołują tasiemce;
- lecznicze poziomkowe mikstury to: sok ze świeżych owoców krótko pasteryzowany, napar z suszonych liści, odwar z suszonych liści. Przepisy zamieszczamy poniżej:
Napar z liści
1 łyżkę suszonych liści (50 g) zalej szklanką gorącej wody, odstaw na 10 min pod przykryciem i przecedź.
Odwar z liści
2 łyżki suszonych liści zalej szklanką letniej wody, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 15 minut. Odstaw do wystudzenia i przecedź.
Jak suszyć? Liście i owoce suszymy w zacienionym miejscu w temperaturze do 35 °C i przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiku.
Fragment tekstu "Czy wiesz, że" wykorzystany z fanpage @nadlesnictwo.lopuchowko na Facebooku (Ośrodek Edukacji Leśnej "Łysy Młyn"). Jeśli lubicie poziomki, las i nie tylko to koniecznie polubcie również nasze strony!