Asset Publisher
Palce lizać! Dzika kuchnia w Kaliszu!
Palce lizać! Dzika kuchnia w Kaliszu!
Już teraz zapraszamy na kolejne wydarzenie z cyklu Otwarty Las Winiarski 29 sierpnia 2021 r. Wspólnie zakończymy wakacje w leśnym klimacie!
Miłośnicy natury, gotowania, przebywania na świeżym powietrze już po raz trzeci spotkali się w Leśnym Centrum Edukacji "Las Winiarski" by wspólnie, rodzinnie świętować niedzielne popołudnie.
Uczestnicy warsztatów pod okiem Szefa Andrzeja Adamusa "Kuchni na dziko" mogli zapoznać się z nowymi smakami i technikami kulinarnymi
Bezpłatne warsztaty kulinarne pn."Otwarty Las Winiarski – Dzikie Jadło” cieszyły się ogromnym zainteresowaniem wśrod mieszkańców Kalisza i okolic. Nierzadko całe rodziny pod czujnym okiem profesjonalnego szefa kuchni przygotowały wyśmienite "dzikie" potrawy z produktów pochodzących z lasu. W menu były m.in. burgery z jelenia i dzika, curry z sarny, dzika sałata, ziemniaki z ogniska i leśna lemoniada z wrotyczy, krwawnika, żurawiny, borówki i mięty, którą przygotowali najmłodsi kucharze.
Dzięki Wam, dostaliśmy olbrzymi zastrzyk energii i już szykujemy kolejne wydarzenie z cyklu Otwarty Las Winiarski 29 sierpnia, którym zakończymy tegoroczne wakacje! - zgodnie dodają leśnicy z Nadleśnictwa Kalisz
Podczas warsztatów niezabraklo rozmów o właściwościach odżywczych i walorach smakowych dziczyzny, jak również i innych naturalnych produktów pochodzących z lasu i od lokalnych producentów. Wszystko po to by zwrocić uwagę uczestników na to, że każdy z nas ma plyw na ograniczenie produkcji odpadów, emisję CO2, a każdy produkt powinniśmy kupować z myślą o długości tzw. łańcucha dostaw.
Po smacznej degustacji uczestnicy mieli okazję wziąć udział w warsztatach "Zero Waste", podczas których zarówno młodsi, jak i starsi uczestnicy, własnoręcznie przy użyciu jedynie nożyczek, farb i liści tworzyli ekologiczne, modne i poręczne torby z zużytych t-shirtów.
Na koniec niedzielnych warsztatów pod okiem specjalisty ds. edukacji leśnej Beaty Kątnej uczestnicy przemierzali arboretum przy ulicy Gajowej 1, by zmierzyc się z grą terenową "Lesne CSI Zagadki Nadleśnictwa Kalisz - Czyli co gryzie las". Wspólnie próbowaliśmy rozwiklać zagadki związane z jemiołą, leśnymi płotami, odpadami i zasadami bezpiecznego przebywania w lesie.
Warto wiedzieć, że:
-mięso jest na szczycie piramidy żywieniowej i nie trzeba go jeść codziennie,
-ważne jest aby wybierać żywność, która powstaje lokalnie i nie pochodzi z masowej produkcji,
-mięso dzikich zwierząt jest pozbawione większości sztucznych substancji chemicznych szkodliwych dla zdrowia,
-polowania w Polsce odbywają się w ramach planowej gospodarki łowieckiej, która polega na kontrolowaniu populacji dzikich zwierząt, zapewniające zachowanie gatunku, jego zdrowotność i zmniejszające ilość szkód w rolnictwie i leśnictwie.
Wydarzenie zostało zrealizowane dzięki wsparciu finansowemu Centrum Informacyjnemu Lasów Państwowych.